Máj saslik

 2009.04.25. 14:32

Délkelet-anatóliai (Jemenből nézve viszont észak-szíriai) specialitás. Urfában ettem ilyet utoljára tavaly, kellemes 50 fokos melegben. Kora délután lévén az összes boltban csak gyerekek dolgoztak - ez azt jelenti, hogy félóránként egyszer alkudoztak egy kicsit az ilyen lehetetlen időpontban betévedő vásárlókkal. Ezen kívül persze hordták-vitték a teát a kevés, teafőzővel ellátott üzletből a sok szomszédosba, és fittyet hányva a vonatkozó paragrafusokra, láthatóan élvezték a gyermekmunka ezen formáját. A kis kifőzdében, ahol májat leltem, azért volt egy felnőtt is, mert a sütés fontos műveletetét mégsem lehet a gyerekre bízni. Bár az asztalig készségesen kihozták az étket, onnantól kezdve aztán önkiszolgálóvá alakult az étterem: kaptam egy vékony kis pita-lapot, egy tálba a májat, külön egy tál zöldséget, meg fűszereket, aztán óhajom szerint befejezhettem a kebab elkészítését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

1 kg máj (csirke, marha, birka)
30 dkg háj vagy faggyú (a májnak megfelelő állatból)
1 nagyon kicsi hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Kevés menta
Kevés kakukkfű, petrezselyem
Őrölt bors
1 ek olívaolaj
1 kk paradicsomlé

 

Elkészítés

A májat 1-2 ujjnyi kockákra, a hájat/faggyút pedig valamivel kisebbre fölvágjuk. A hagymát nagyon apróra fölvágjuk, a fokhagymát átnyomjuk, majd azon nyersen mindent jól összekeverünk, és lefödve pár órára benyomjuk a hűtőbe. Ha családtagjaink már nagyon raklamálnak, hogy hol az ebéd, akkor kivesszük, pálcikákra húzzuk és megsütjük. 3 kocka máj után 1 kocka hájat/faggyút húzzunk. Lehetőleg faszenes sütőn süssük, de persze tepsiben is lehet. Nagyon rövid ideig kell sütni! Ha nem akarunk saslikot, pálcika nélkül is megsüthetjük.
Rizzsel vagy kenyérrel tálaljuk, nyers sózott hagymakarikákra szórt petrezselyemmel díszítjük.

Címkék: máj saslik kebabok

A bejegyzés trackback címe:

https://torokkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr301085767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása