Végre újból volt időm bemenni a konyhába! Az egésznek az apropója az volt, hogy az egyik gyöngyös jércémről kiderült, hogy kakas. Úgyhogy szombat éjjel beáldoztuk szegényt az élelmezésügybe.
Kicsit jellegtelennek tűnik ez a leves első leírásra, majdnem el is álltam tőle, de aztán jónak bizonyult az intuíció: úgy ahogy van tökéletes ételt kaptunk eredményül.
Hozzávalók
1 csirke vagy jérce
Másfél pohár liszt
9 ek vaj
Víz
Másfél citrom leve
10-12 gerezd fokhagyma
6 kk pulbiber, vagy jobbhíján erőspista*
Só
Elkészítés
Egészben megfőzzük a csirkét répás, zelleres, karalábés húslevesnek, klasszikus magyar fűszerezéssel (só, bors, petrezselyem, esetleg sáfrány). Ha puhára főtt, megvárjuk míg langyosra hűl, majd az összes húst és belsőséget leszedjük a csontokról és apró csíkokra vágjuk.
Egy nagy fazékban 6 kanál vajban kicsit megpirítjuk a lisztet, majd levesszük a tűzről és pár percen át hűlni hagyjuk. Közben megpucoljuk és áttörjük a fokhagymát. Ezután beletesszük a lisztbe húsdarabokat, és ráöntünk 15 pohárral a húsléből. Csomómentesre kavarjuk, majd pár percen át, folyton kavargatva forraljuk. A vége felé hozzáadjuk a fokhagymát és a citromlét, valamint még egy kicsit megsózzuk. A pulbibert a maradék vajban megpirítjuk, majd a tetejére öntjük. (Ha erőspistánk van csak, azt persze nem kell pirítani.) Petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.
*: csípős paprikás, chilis, olivaolajos őrlemény, kapható török boltokban, pl. a Keleti környékén a trolibuszos kis utcákban