Csirkebecsináltleves

 2009.03.09. 17:04

 

Végre újból volt időm bemenni a konyhába! Az egésznek az apropója az volt, hogy az egyik gyöngyös jércémről kiderült, hogy kakas. Úgyhogy szombat éjjel beáldoztuk szegényt az élelmezésügybe.
Kicsit jellegtelennek tűnik ez a leves első leírásra,  majdnem el is álltam tőle, de aztán jónak bizonyult az intuíció: úgy ahogy van tökéletes ételt kaptunk eredményül.

Tavuklu Paça Çorbası (8 Kişilik) tarif tarifi


Hozzávalók
1 csirke vagy jérce
Másfél pohár liszt
9 ek vaj
Víz
Másfél citrom leve
10-12 gerezd fokhagyma
6 kk pulbiber, vagy jobbhíján erőspista*


Elkészítés
Egészben megfőzzük a csirkét répás, zelleres, karalábés húslevesnek, klasszikus magyar fűszerezéssel (só, bors, petrezselyem, esetleg sáfrány). Ha puhára főtt, megvárjuk míg langyosra hűl, majd az összes húst és belsőséget leszedjük a csontokról és apró csíkokra vágjuk.
Egy nagy fazékban 6 kanál vajban kicsit megpirítjuk a lisztet, majd levesszük a tűzről és pár percen át hűlni hagyjuk. Közben megpucoljuk és áttörjük a fokhagymát. Ezután beletesszük a lisztbe húsdarabokat, és ráöntünk 15 pohárral a húsléből. Csomómentesre kavarjuk, majd pár percen át, folyton kavargatva forraljuk. A vége felé hozzáadjuk a fokhagymát és a citromlét, valamint még egy kicsit megsózzuk. A pulbibert a maradék vajban megpirítjuk, majd a tetejére öntjük. (Ha erőspistánk van csak, azt persze nem kell pirítani.) Petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.

 

 

*: csípős paprikás, chilis, olivaolajos őrlemény, kapható török boltokban, pl. a Keleti környékén a trolibuszos kis utcákban

Címkék: csirke levesek húslevesek

A bejegyzés trackback címe:

https://torokkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr59991747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.03.15. 08:56:20

Gyöngytyúkkakas? :) Fazékba vele! :)
süti beállítások módosítása