Börek

 2009.08.07. 20:48

A börek (errefelé inkább bureknak mondják, mert déli szomszédaink nem bírják kimondani az ö hangot). A koszovói albánok találmánya, ami aztán az egész Balkánon és Anatóliában elterjedt (pár száz évvel később a koszovói albánok maguk is ezt tették). A pizzához hasonlóan eredetileg a szegény emberek étele volt, mert bármivel meg lehet tölteni, ami éppen van a háznál, és nagyon kevés töltelék elég egy akkora adaghoz, amivel az egész család jóllakik. Rengeteg formaváltozata van (kis tarisznyák, nagy kockák, csiga, pálcika stb.), de mindegyik hasonlóan készül. Az alap receptben egy egyszerű túrós böreket írok le, utána pedig néhány forma- és ízváltozatot, melyeket időnként talán bővítek is majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók

10-12 réteslap
30 dkg túró
kevés só
1 tojás
2 dl joghurt
kevés zsiradék

Elkészítés

Begyújtjuk  sütőt 180 fokra. Fogunk egy akkora tepsit mint a réteslapunk kiterítve. Föltörjük és enyhén fölverjük a tojást, és belekavarjuk a joghurtba. A tepsit kikenjük valamiféle zsiradékkal, és belehelyezzük az első lapot. Bőségesen megkenjük a joghurtos tojással, majd még 5-6 réteget ugyanígy ráteszünk, mindegyiket jól megkenve. Ha ezzel készen vagyunk, egyenletesen elosztjuk rajta a kissé megsózott túrót, és ugyanannyi réteget a túró tetejére terítünk, amennyi alatta van - ezeket is jól megkenve persze. Berakjuk az előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük - amíg szép barna nem lesz a teteje.

Megjegyzések:
1. Ha valaki kimegy Szabadkára, Pélmonostorára stb., és vesz a péktől vastagabb, direkt bureknak való tésztát, abból 4-4 lap is elég.
2. Tojásos joghurt helyett olajjal is lehet kenni, de így szerintem jobb. Köszönet az ötletért Aysénak! Lorien szerint pedig alul tojásos joghurttal, fölül pedig kevés olvasztott vajjal érdemes kenni. Kipróbáltam, ízlett, köszönet Loriennek!
3. Tehetünk két réteg túrót is, 4-5 laponként. Ez esetben nagyon vékony túrórétegeket kenjünk rá!
4. Sütés előtt szórhatunk egy kis szezámmagot is a tetejére.

Más töltelékek

Fontos!!! Töltelékből mindig vékonyan, keveset rakjunk! Nem jó, ha gazdagon van benne, a tészta legyen domináns, a töltelék csak ízesíti.

- ÚJ FEJLESZTÉS: pizzás börek - héj nélkül paradicsomot herbs de provence-szal és apróra vágott gombával szétfőzünk, apróra vágott sonkát vagy szalámit rakunk bele, a végén meg gomolya vagy feta jellegű fehér sajtot morzsolunk bele (ha nem sós a sajt, akkor meg is kell sózni egy kicsit a mártást) - ezt persze lehet variálni, ahogy a pizzák feltéteit is
- enyhén borsos, zöldfűszeres darálthús - birkacombból a legjobb
- szardínia összekeverve apróra vágott, pirított hagymával, pár kanál joghurttal meg összetört főtt tojással
- spenót (fokhagyma nélkül!!!) fehér sajttal (jó sok gomolyát, fetát vagy valami ilyesmit apróra vágva belefőzni)
- zöldfűszeres vagy paprikás párolt gomba, vékony joghurtos vagy tejfölös habarással
- párolt káposzta
- zöldségek - pl. sült padlizsán, más tökféle vagy vegyeszöldség - egy kis joghurttal dúsítva
- vajdasági magyar pékségekben édes tölteléket is láttam már, pl. alma, meggy - de akkor már a rétes finomabb szerintem...
- stb.

Más formák

Ha valamilyen más formát akarunk, akkor ne a tepsibe, hanem egy kilisztezett nyújtódeszkára kezdjük rakni a rétegeket. 4-5 réteslapra rákenjük vékonyan a tölteléket, és valamilyen formában összehajtjuk/tekerjük stb.

- kis táskák: még a töltelék előtt 20x20 centis négyzetekre vágjuk a tésztát, ezeknek a közepére rakjuka tölteléket, kis tarisznyákat hajtunk belőlük, megkenjük tojásos joghurttal a tetejüket is, majd ezeket rakjuk a kikent tepsire (ezekre is szórhatunk persze szezámmagot, meg a többi fajtára is)

- pálcikák - a törökök szerint cigaretták (sigara böreği): ugyanaz mint előbb, csak feleakkorák a négyzetek és nem táskát hajtunk hanem föltekerjük

- csiga - ezt asszem burmának hívják: bejgliformán szorosan föltekerjük a töltelékkel megkent 3-4 lapot. 2-3 rúd ilyen "bejglit" készítünk, majd a - lehetőleg kerek - tepsiben középről kezdve, egymás után folytatva csigavonalban szorosan körbetekerjük, s a végén még a tetejét is megkenjük a tojásos joghurttal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- stb.

Címkék: spenót tészták darálthús burek börek

A bejegyzés trackback címe:

https://torokkonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr891295493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.12. 18:13:12

Megint voltál Szabadkán, vagy ez a Kaiser's-ben lőtt tésztából van?
Amúgy nekem nagyon furcsa tepsiben, a börek kör alakú, eddig mindig csak ilyen formában találkoztam vele :)

Yusuf bey 2009.08.12. 22:19:19

@lorien: Voltam bizony, és makedóniai bosnyák barátunktól vettem az anyagot a Kelebijski puton.
Az alap, nagyüzemi verzió a tepsi. Ez persze lehet kerek is. Ha meg kis kerekeket akarsz, akkor indulj ki a "más formák" pont alatt szereplő "kis táskák" verzióból.
Egyébként Nyá.

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2011.10.28. 04:32:34

Mint minden szegény ember étele, ez is egyszerű és emellett finom lehet. Felveszem a recepttáramba!
süti beállítások módosítása