Hozzávalók
60 dkg birkahús kockára vágva
10 dkg vaj
10 dkg hagyma
30 dkg krumpli
15 dkg répa
Hús fűszerkeverék*
2.5 pohár víz
15 dkg borsó
1 kk só
1 kk kakukkfű
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A krumplit, répát is megpucoljuk, és nagy kockákra vágjuk. A répát bő sós vízben megfőzzük (ha hüvelyes a borsó, akkor azt is hozzátesszük), majd jól leszűrjük. A vaj harmadát nagy lábasban fölolvasztjuk, a krumplit még a sistergés előtt beleszórjuk, és sűrű kavargatás mellett 3-4 percig közepes lángon sütjük. Ha a krumpli körül kemény héjszerű réteg kezd képződni. akkor leszűrjük, és egy üres tálba tesszük. A főtt répát és a borsót az előző, kicsit kipótolt vajban megsütjük, leszűrjük, és a krumplira öntjük. A húst a maradék vajban, közepes méretű lábasban időnként megkavarva 5-6 percig pároljuk. Ha megpirult, rászórjuk a hagymát, és 10-20 percen át, néha kavargatva félig megfőzzük a húst. A végén megsózzuk, rászórjuk a kakukkfüvet, összekavarjuk, belerakjuk a zöldségeket, ráöntjük a vizet, egy darabig főzzük, közben leszedjük a habot a tetéjéről. Beleszórjuk a fűszerkeveréket, befödjük, majd közepes lángon 25-30 percig főzzük, néha fölnyitva és megkavarva. Ha nem puhult meg a hús, tovább is lehet főzni.
Megjegyzés: Marhából, sőt kacsából is nagyon jó.
*: Házilag készített fűszerkeverék, persze ahány ház, annyiféle. Pl. őrölt fehérbors, bazsalikom, citromfű, kevés őrölt kömény, kevés só.